פריט ידע גיבוש חזון ומטרות

פריט ידע גיבוש חזון ומטרות

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

על מה ולמה?

רבות מדובר בארגונים בכלל ובארגונים חברתיים בפרט על גיבוש חזון + ומטרות כ"מצפן" לפעילות ולהערכת תוצאותיה. על עקרונות לניסוח החזון הארגוני תוכלו לקרוא בפירוט בספריית הידע של שיתופים. על אתגרים בבניית חזון ועקרונות להגדרה אפקטיבית ומדויקת תוכלו לקרוא במאגר הידע של דואלוג. בפרק הנוכחי נבקש לעמוד על המאפיינים הייחודיים של גיבוש חזון ומטרות לרשת/קהילת בוגרים, לגומלין בין אלו לבין החזון והמטרות של ארגון האם ולמעורבות הבוגרים/ות בגיבוש החזון והמטרות. נתייחס גם לשאלה האם הרשת היא כלי למימוש חזון ארגון האם או יישות בעלת מטרות נפרדות? זאת, לצד כל הכישורים שאתם צריכים כדי להבין איך לגשת לגיבוש חזון ומטרות באופן כללי.


ברשת/קהילת בוגרים השאלה הראשונה שצריכה להישאל ביחס לחזון היא האם אנחנו רואים תמונת עתיד נפרדת לרשת/קהילת הבוגרים, או שהרשת/קהילה מהווה מרחב בו אמור להתממש החזון של ארגון האם. ברוב הארגונים חזון הרשת/הקהילה נמצא באינטראקציה ישירה עם זה של ארגון האם ברמת המשימה הגדולה שכדי לקדמה הוקם הארגון מלכתחילה, ובנוסף ישנה התייחסות למערכות היחסים שנרקמות בין הבוגרים/ות. בבלוג "עמוד האש לפני המחנה" מציגה שחר עצמון-פלג כיצד יכולה רשת/קהילת הבוגרים להשפיע על חזון ארגון האם ו/או על מימושו. דוגמאות להגדרות החזון של הרשת/הקהילה ושל ארגון האם תוכלו למצוא תחת מקרי הבוחן.

ככל שנגדיר בצורה מדויקת יותר את מהות השינוי שאנחנו מבקשים לחולל ולקדם, כך נצליח לגבש את הפרקטיקות הנכונות ביותר. לפיכך, גיבוש החזון חשוב על מנת לדייק את הפעילות ולהעריך את תוצאותיה.

אבל יותר מזה, לחזון של רשת/קהילת בוגרים חשיבות בהגברת תחושת השייכות של הבוגרים/ות.

״יש הרבה ארגוני בוגרים מקבילים / משיקים / מתחרים בזירה. כדי להיות משמעותיים עבור הבוגר שלנו – חידוד מטרות רשת בוגרים שנובעות ממטרות ארגון האם שלנו הוא אקוטי. נטוורקינג, עבודה, מלגות זה חשוב אבל יש בכל מקום. אם לא נפעל מתוך חזון לא יבינו את הערך הייחודי שלנו.״ (איילת ברק מדינה, שליחים חוזרים, הסוכנות היהודית)

קיים קשר עמוק בין הזהות + של הבוגרים, ההזדהות + שלהם עם ארגון האם והיכולת לקדם את החזון.

הזהות שייכת בעיקר לארגון האם. ארגון הבוגרים מטרתו להביא להזדהות ולהעמיק את החיבור הרגשי והערכי למהות הארגון. ברשתות/קהילות הבוגרים פעמים רבות יש רדוקציה שמתבטאת בהתמקדות רק בצורך מיידי וספציפי של הבוגרים ולא לשינוי החברתי שהארגון מבקש לקדם. וזה חבל, כי הזדהות היא שמובילה בצורה הטובה ביותר לאקטיביות. ככל שאני יותר מזוהה עם הרעיון הגדול – אני אשקיע, אקח חלק, אתרום, אתנדב.

לכן, אנחנו מבקשים לטעון שרשת/קהילת בוגרים חזקה היא כזאת שמבוססת על הזדהות של חבריה, ולא רק על זהות ושייכות. במלים אחרות, ככל שהארגון יציב וויז'ין יותר ערכי ועמוק, ככה יהיה לו יותר קל להקים רשת/קהילת בוגרים אפקטיבית.

משה קפטוסבסקי מציע להתייחס לתהליך כתיבת החזון כאמצעי לבחון את התהליך שמתרחש בארגון האם. לדבריו, הארגון צריך להתוות את הכיוון עבור רשת/קהילת הבוגרים ואז ללכת לבוגרים שלו ולבדוק באמצעות ראיונות אישיים, קבוצות מיקוד וסקר בוגרים שהוא בכיוון הנכון. התהליך הזה הוא מראה עבור ארגון האם, והרבה ארגונים נמנעים מהמראה הזאת. לשם כך נדרש דיאלוג בין ארגון האם לבין הרשת/קהילה המתגבשת. השאלות שעל ארגון האם לשאול את בוגריו קשורים לשני המושגים:

  • זהות + – האם אני חש גאווה להשתייך לרשת/קהילה?
  • הזדהות + – האם הערכים שספגתי בארגון האם משפיעים על חיי כבוגר/ת הארגון? לא שאלה על טובתי האישית, על קידום פרקטי, אלא על חיבור ערכי.

אם הארגון רואה שהוא לגמרי לא בכיוון, ההמלצה היא לעצור את תהליך בניית הרשת/הקהילה (זה בכל מקרה לא יצליח ככה), ולדייק את העשייה בארגון האם. אם הפער לא גדול, צריך לעבוד עם זה, להבין איך לחזק את החיבור.

כתיבת חזון הוא תהליך ספיראלי, הוא לא דבר שעושים פעם אחת וזהו. בדרך כלל, בשלב הראשון טרם הקמת הרשת/הקהילה מגבשים בצוות הארגון חזון ומטרות ראשוניות כדי לצאת לדרך. בשלב מאוחר יותר, נבחנים החזון והמטרות ביחד עם נציגים מקרב הרשת/הקהילה המתהווה אחת לשנה-שנתיים.,

קיים חומר רב בנושא גיבוש חזון, ניתן ללמוד עוד בעזרת החומרים באתר שיתופים הדנים בחזון ארגוני בעולם החברתי.

יש ערך רב בגיבוש מודל לוגי + שיסביר כיצד הפעולות הננקטות על ידי ארגון האם וארגון הבוגרים מקדמות את החזון שגובש. הרעיון המרכזי הוא לגזור לאחור מתמונת העתיד את המהלכים הנדרשים. מדריך לגיבוש מודל לוגי תוכלו למצוא באתר שיתופים. מאגר הידע של דואלוג מתייחס ליתרונותיו של מודל לוגי, לצד האתגרים ביישומו ובמהותו ומציע מודל אסטרטגי מערכתי כחלופה למודל לוגי.

כלים

תוכנית עבודה - חזון ומטרות
תוכנית עבודה - חזון ומטרות

לתוצרת הארץ פורמט לבניית תוכנית עבודה שמארגן בצורה שיטתית וברורה את חזון הקהילה/רשת, מטרותיה ויעדיה לשנת הפעילות

איך לעבוד עם תוכנית עבודה - חזון ומטרות
איך לעבוד עם תוכנית עבודה - חזון ומטרות

מדריך של תוצרת הארץ לעבודה עם הפורמט לבניית תוכנית עבודה על בסיס חזון הקהילה/רשת, מטרותיה ויעדיה

Vision, Mission, Pission - מצגת הרצאה
Vision, Mission, Pission - מצגת הרצאה

על הקשר בין חזון קהילת הבוגרים לחזון ארגון האם, דנה סבוראי-הדר בקורס ההכשרה של הפורום 2021

Vision, Mission, Pission - הרצאה
Vision, Mission, Pission - הרצאה

על הקשר בין חזון קהילת הבוגרים לחזון ארגון האם, דנה סבוראי-הדר בקורס ההכשרה של הפורום 2021

"עמוד האש לפני המחנה"
"עמוד האש לפני המחנה"

שחר עצמון פלג כיצד יכולה רשת/קהילת הבוגרים להשפיע על חזון ארגון האם ו/או על מימושו.

איך מעצבים תוכנית עבודה
איך מעצבים תוכנית עבודה

אודליה יצקן - כשמיתוסים הופכים לטקסים, בקורס ההכשרה של הפורום 2021

מצגת - איך מעצבים תוכנית עבודה
מצגת - איך מעצבים תוכנית עבודה

אודליה יצקן, בקורס ההכשרה 2021


מקרי בוחן

המכון הדמוקרטי.jpg
גיבוש חזון ומטרות#

תהליך גיבוש מטרות הדמוקרשת - רשת הבוגרים של המכון הדמוקרטי

עתידים.jpg
גיבוש חזון ומטרות#

גיבוש חזון והגדרת דמות הבוגר

לוגו קרן הישג.jpg
גיבוש חזון ומטרות#

Networking ו-Call To Action - שתי מטרות שמשלימות זו את זו

לקריאה נוספת



כותב/ת

איריס אגם-כוכבי

מי היה שותף?
תאריך פרסום
21.10.2021
נושאים